zaterdag 14 juli 2012

HET JONGE GRUT.

We hebben zwaluwen in de schuur. Nu zal iedereen wel zeggen dat dat niet zo bijzonder is, maar voor ons wel. Jaren heb ik gehoopt dat ze kwamen maar nu is het gelukt. Alleen is de plek niet zo handig. In de stallen, maar er is geen raampje o.i.d. wat open staat, dus dat houdt in dat ik iedere morgen om 5 uur opsta om de deur open te doen en elke avond als het donker wordt weer dicht doe. Maar ja je moet er wat voor over hebben.Dit is het eerste begin van het nest.Het eindstadium van het nest.  Er waren 4 eitjes . Er zijn 2 uitgekomen, maar na 1 week  zijn ze helaas gedood door onze kat Joep. Heel triest. De zwaluwen waren ook erg verdrietig en zaten nog iedere nacht in de schuur. Ik dacht dat het wel gebeurd was en dat ze zouden vertrekken maar opeens waren ze weer aan het bouwen, wel op een andere plek in de stal. Boven een klok die daar aan de muur hangt en opnieuw een makkelijke prooi voor de katten, maar we hebben al allerlei constructies bedacht om deze toch in leven te kunnen houden.
Ze poseert mooi voor mij, en nu maar hopen..... Het zijn weer 4 eitjes. Wordt vervolgd.


Het volgende toekomstige jonge grut zijn kerkuilen, Deze hebben wij al jaren in de andere schuur. Het eerste paartje is na jaren achtereen  gebroed te hebben nu dood.  Er is een tweede paartje geweest maar helaas,  ze hebben de strenge winters met sneeuw niet overleefd. Vorig jaar was het stil.  En wij maar hopen dat er toch weer een uil zou komen, en ja hoor, in de herfst vond ik weer veren in de schuur als teken dat er weer één was. Nu moest hij of zij nog een partner vinden. In het vroege voorjaar toen ik in de schuur was, zag ik een uil vliegen en die ging bij de nestkast zitten. Toen ik goed keek zag ik nog een tweede. Ik helemaal blij natuurlijk.  Ongeveer een maand geleden is Dick geweest om de kast te inspecteren Dick is iemand van de kerkuilenwerkgroep.. Het resultaat is : 7 eieren, wel een beetje veel, maar ja.
Vorige week weer een inspectie en er waren 5 eieren uitgekomen. Eén ei lag er nog in.De andere kon hij niet zien. Ik hoop dat het bij 5 blijft, dat is meer dan genoeg.
Hieronder de foto die hij heeft genomen,

Het is altijd een dikke troep in zo`n nest. Allemaal braakballen en uitwerpselen. Je kan zien dat er heel veel verschil is in de leeftijd van de kuikens . Het ei kan natuurlijk ook nog uitkomen, want dat kleine kuikentje is waarschijnlijk hier nog maar 1 of 2 dagen oud.
Wordt ook vervolgd.

1 opmerking: